Κορυφαία τομή και "κορωνίδα" των αλλαγών που θέσπισε ο "Καλλικράτης" για την Ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης του κράτους είναι τα Θεσμοθετημένα όργανα:
- Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης
- Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
Σύμφωνα με το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκηδόνας αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η δημιουργία της "Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης" χωρίς να ψηφιστεί η σύνθεσή της, με το μόνο χαρακτηριστικό πως θα αποτελείται από 50 μέλη. Εμείς πιστεύουμε πως η Επιτροπή αυτή θα αποτελέσει σημαντικό όργανο όπου μπορεί να σφυρηλατείται μια ενότητα στους στόχους και στη λύση των προβλημάτων ενός Δήμου. Δίνει ένα βήμα στους κοινωνικούς εταίρους, στους φορείς αλλά και στους απλούς δημότες, για να μπορούν από κοινού με τη Δημοτική Αρχή να καταγράφουν και να δρομολογούν λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.
- Πως μεθοδεύεται η συγκρότηση σε σώμα της Επιτροπής;
- Ποιος επιλέγει τα μέλη που την απαρτίζουν;
Το 1/3 των μελών θα είναι πολίτες (κατόπιν κλήρωσης από τους Δημοτικούς καταλόγους), τα υπόλοιπα 33 μέλη θα είναι εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων, σωματίων, συλλόγων (πολιτιστικών, αθλητικών κ.α.), Κινήσεων Πολιτών, ΜΚΟ και λοιπών παρεμφερών φορέων που δρουν στον Δήμο μας. Σαφώς και οι φορείς του Δήμου μας είναι περισσότεροι.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο Νέος αυτός θεσμός να αποτελέσει ένα Δημοκρατικό ρηξικέλευθο εργαλείο στα χέρια της Δημοτικής αρχής και όχι μία "Κολυμβήθρα του Σιλωάμ" στα χέρια των Δημάρχων, για την εκπλήρωση των προεκλογικών (διαμαρτυρόμενων) επιταγών.
Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν τα μέλη της;
Πέρασε η πρώτη εβδομάδα και ουδεμία ανακοίνωση από τον Δήμο για την συγκρότηση της Επιτροπής !
Ο νόμος για το σχέδιο "Καλλικράτης" (βλ. εδώ) προβλέπει, παράλληλα προς τα κλασικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, την θεσμοθετημένη λειτουργία Επιτροπών Διαβούλευσης, σε κάθε Περιφέρεια και σε κάθε Δήμο με πληθυσμό μεγαλύτερο από 10.000 κατοίκους. Σε μικρότερους Δήμους, η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης δεν απαγορεύεται, αλλά αποφασίζεται από το δημοτικό συμβούλιο.
Η συγκρότηση των Δημοτικών Επιτροπών Διαβούλευσης ορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του και εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών. Η σύνθεση της Δημοτικής Επιτροπής περιλαμβάνει εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και συγκεκριμένα:
α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων
στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
θ) εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων και
ι) δημότες.
Ο συνολικός αριθμός των μελών της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, μπορεί να είναι από είκοσι πέντε (25) έως πενήντα (50) μέλη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον μέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος που ορίζει ο δήμαρχος με απόφασή του. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών
οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο.
Αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης είναι:
α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..
Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.
Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση.
Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να ψηφίζει σχετικό κανονισμό διαβούλευσης, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα θέματα τα σχετικά με τις διαδικασίες διαβούλευσης, τη συμμετοχή φορέων και πολιτών σε αυτή, καθώς και την παρουσίαση των πορισμάτων της.
Κίνηση Πολιτών
για την Δημοκρατία στον Δήμο Χαλκηδόνας
Από την Ιστοσελίδα του Δήμου (ας την πούμε ιστοσελίδα), δημοσιεύτηκε σήμερα η παρακάτω πρόσκληση:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΟΚΥΡΗΞΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
(άρθρο 76 Ν 3852/2010)
Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος καλεί τους φορείς, συλλόγους και οργανώσεις που υπάρχουν και δρουν στην επικράτεια του Δήμου, καθώς και τους Δημότες του Δήμου μας , που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης να εκφράσουν εγγράφως την βούλησή τους έως την Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 15:00 μ.μ. στο γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου (κα Γεωργιάδου, κα Δελιάκη τηλ 2391330153,154).
Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφεται η επωνυμία του φορέα, ο εκπρόσωπός του, καθώς και ο αναπληρωτής αυτού.
1. Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης συγκροτείται με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες με διάρκεια θητείας εώς δυόμισι έτη και αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας όπως:
α)Των Τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων.
β)Των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
γ)Των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
δ)Των εργαζομένων στο Δήμο και στα Νομικά Πρόσωπα.
ε)Των ενώσεων και συλλόγων γονέων
Στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
Ζ)Των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων των πολιτών
Η)Άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
Θ)Εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων
Ι)Δημότες
Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3)του συνολικού αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον μέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης προεδρεύει ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος που ορίζει ο Δήμαρχος με απόφασή του. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
2.Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης:
Α) Γνωμοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του Δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.
Β)Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος που παραπέμπονται σε αυτή από το Δημοτικό Συμβούλιο ή τον Δήμαρχο.
Γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
Δ)Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ.
3.Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της υποχρεωτικά μια φορά τον χρόνο, πριν την σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μια φορά κάθε τρεις μήνες (3) για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση.Η Γραμματειακή υποστήριξη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης γίνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου και τηρούνται πρακτικά.Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης διατυπώνει τη γνώμη της μετά από σχετική συζήτηση.Στην εισήγηση της αναγράφονται όλες οι γνώμες που διατυπώνονται.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ορισμό της σύνθεσης των μελών της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 Μαρτίου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ
ΔΑΪΚΟΥΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η επιλογή να γίνει με Δημοκρατικές - Διαφανείς διαδικασίες !
Ούτε Διαφανείς ... ούτε Δημοκρατικές ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε φωνή, ούτε ακρόαση !!!
Μάλλον δεν επιθυμούν την "Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης" ... σε άλλους Δήμους έχουν συνεδριάσει και 2η φορά στον δικό μας την "μαγειρεύουν" ακόμα !!!